Развитие без граници
30.03.2020
Сподели: 11
  • Facebook
6410

ОБРАЗОВАТЕЛНИ НАСТОЛНИ ИГРИ ЗА ДЕЦА – КАК ДА ИЗБЕРЕМ

Днес има огромно разнообразие от настолни игри за всеки вкус и бюджет. Много хора смятат, че всички те са предназначени просто да разнообразят свободното време на човек, но в действителност това не е напълно вярно. Много от днешните настолни игри са моделирани специално за деца и тийнейджъри. Те правят възможно не само забавление с цялото семейство, но и развиване на умения. И така, кои образователни настолни игри да изберете?

Приятелките свирят

Как да изберем правилните игри

Няма да изненадаме никой ако кажем, че съвременните нужди задават правилата на обществото в него. Истината е, че днес всеки човек има нужда не само да получи образование, но и да развие интелекта си. Завършеният цикъл на обучение училище-университет не е достатъчно, за да се считаме за успешни професионалисти в своята област. В много професии работодателите търсят хора с нестандартни умения, креативност и необичайни визии за обичайни неща.

Разбира се, всички тези умения не идват сами. Творческата натура и логичното мислене на възрастните са резултат от формирания още в детство нестереотипен подход към живота. Именно детския когнитивен апарат е идеалния инструмент и среда за закодиране на полезни умения.

Днес всеки родител има много възможности да развие интелекта на сина или дъщеря си. Един от най-популярните инструменти за тези цели са настолните игри. На рафтовете на магазините и в интернет има огромен брой от тях. Някои са насочени към развиване на паметта, други към логиката, трети обучават пространствено и стратегическо мислене. Доста е трудно да подредите асортимента и да изберете правилния комплект. За какво обаче да се оглеждате при избора?

На първо място е важно да се вземе решение коя страна от интелекта да се развива у детето. В зависимост от това се прави избор на конкретен набор от игри. Също така е нужно да се имат предвид възрастовите особености на детския мозък. Човешкият интелект се развива нелинейно; в една възраст децата използват повече логика и анализ, а в друга - фантазия и творчество.

Oбразователни настолни игри за деца на 5, 6 и 7 години

Децата в тази възраст все още не са така приспособени към комплексна умствена дейност. Ето защо, избирайки образователни настолни игри за деца на 5-7 години, е по-добре да обърнете внимание на не толкова усложнени видове. На тази възраст е важно да се тренира паметта. Подходящи за тази цел са игри с карти, насочени към подобряване на уменията за запаметяване и базова обработка на информация. Такива комплекти се предлагат в много детски магазини и са доста на изключително достъпна цена. Подходящи са и различни стенни плакати, предназначени да научат детето на азбуката и цифрите.

За малките са подходящи и различни конструктори. Те помагат значително да се развие въображението на детето. А за трениране на фини двигателни умения на ръцете са подходящи игри с блокове, които трябва да бъдат подредени например в пирамида с цел запазване на баланс. Също така за тези цели можете да изберете опции за стена, които са подобни на дартс (алтернатива на стрелички са лепящите топчета).

Момиче, което играе игра

Oбразователни и логически игри за деца на 8-15 години

За по-големите деца и тийнейджъри са подходящи настолни игри с фокус логика. Там вече има прекалено много опции. В начална училищна възраст можете да предложите на детето си по-прости “куест” игри. В допълнение към факта, че децата ще се научат да избягват препятствията на игралното поле, те също ще се опитат да обмислят предварително своите ходове. Подобни опции, но с по-високо ниво на трудност, са подходящи и за подрастващите. Опциите с елементи на финансово управление са също добър избор. Благодарение на тях децата се научават не само бързо да смятат наум, но и да планират разходи и доходи, обмисляйки своите решения. Но такива образователни игри са подходящи за деца на 10-11 години, по-малките могат да се отегчат от тях.

Интересен вариант са и настолните ролеви игри. Те предлагат възможност на децата да влязат в различни роли, да се справят със сложни (и не толкова) задачи. Такива игри се играят най-добре в компания - с цялото семейство или с приятели. Тези игри са и чудесен начин да прекарате забавно време с тях.

Отделно заслужава да се споменат и приложения за компютър или телефон. Има много “куестове”, в които трябва да намерите конкретен предмет, да решите пъзели. Подобни опции също са полезни, основното е да се следи, децата да не прекарват твърде много време пред екраните на мобилните устройства.

Oбразователни пъзели за деца

Специално място следва да се отдели и на пъзелите. Те имат положителен ефект върху пространственото мислене; учат ви да виждате картината както в детайли, така и да си представяте каква трябва да бъде тя като цяло. Най-важното е, че подобни игри са подходящи както за по-малки, така и за по-големи деца. Разбира се, колкото по-голямо е детето, толкова по-високо трябва да е нивото на сложност на пъзела.

На по-малките деца не е желателно да се предлагат сложни варианти за изпълнение. За тях са подходящи пъзели с големи части. Едва когато детето започне да се справя с лесното, постепенно се увеличава и броя на елементите. Ключово е въвеждането на децата стъпка по стъпка, защото уменията за “постоянство” и “търпение” се градят най-успешно постепенно.

За да не се отегчава детето по време на сглобяването на пъзела, можете да вземете пъзели за него с любимите му герои от анимационни филми. Това ще му позволи да прекара време не само полезно, но и забавно.

Когато детето се умори да нарежда определен пъзел, то може да направи картина от него. При желание може да се постави цяла колекция от шедьоври по стените.

Настолна игра

Oбразователни игри и тяхното влияние върху интелекта

Изборът на настолна игра не е лесна задача. Разбира се, трябва да се вземе предвид възрастта на детето, така че тя да носи не само удоволствие, но и ползи за развитието на мисленето. Но наистина ли са добри настолните игри като средство за развитие на интелекта на децата?

Без значение колко често родителите играят с децата си, те не са в състояние да подреждат настолната игра на килима всеки път, когато се отваря време и желание за това. Липсата на системен подход ограничава развитие на уменията на детето, ако то не отделя допълнителнo време. Освен това в голяма степен подобно забавление е насочено към обучение на всяко едно умение поотделно, отколкото към всестранно развитие. Настолните игри трябва да се считат за помощник в класната стая, но не трябва да се очакват трайни резултати.

За постигане на значителен напредък е важно да се подходи последователно към развитието на интелекта. Струва си да се подчертаят онези занимания, които са насочени към развиване на паметта и концентрацията. Именно те могат значително да подобрят училищните резултати, както и да намалят времето, изразходвано за подготовка на домашните.

В съвременния свят уменията за обработка на информация са достатъчно важни, затова е необходимо да се развият качества като способност за управление на паметта и насочване на вниманието още в детството. Най-важното е, че резултатите от такива занятия се запазват за цял живот, което помага много както в ученето, така и в професионалната дейност.